Akateemiset säännöt joutavat kesäksi romukoppaan

Ennen harjoittelun alkamista minulla oli hyvin vähän hajua siitä, mitä kaikkea tulisin tekemään. Kaikki olisi uutta ja se pisti hieman jännittämään – hyvällä tavalla. Jännitys lakkasi heti ensimmäisenä päivänä, kun minut otettiin rennosti ja iloisesti vastaan ja työpöytäni täyttyi heti mielenkiintoisista kirjoitushommista. Viestinnän harjoittelijan työ on ollut kiehtovaa, opettavaista ja sivistävää. Nyt reilun kuukauden töitä tehneenä on herännyt ajatus siitä, että näitä hommia olisi hienoa tehdä tulevaisuudessakin. 

Viestintäala on aina kiinnostanut minua, sillä pidän kirjoittamisesta. Mielestäni on kiehtovaa, kuinka paljon kielellä, kuten sanavalinnoilla ja virkerakenteilla, voidaan vaikuttaa kommunikoinnin onnistumiseen. Pääaineeni ansiosta tekstin rakentaminen ja virkkeiden muodostaminen ovat minulle tuttua, ja näistä taidoista on ollut minulle täällä hurjasti hyötyä – onhan kieli yksi viestintäkonsultin tärkeimpiä työvälineitä.  

Suomen kielen opiskelijalla on viestintätoimistossa myös omat haasteensa, kuten omalla kohdallani uudenlaisen kirjoitustavan opetteleminen. Tieteellisen kielen ja runokielen väliltä on täytynyt löytää kultainen keskitie, ja joitain akateemisia sääntöjä on saanut heittää kokonaan romukoppaan. Kielen monimuotoisuus ja sen käytäntöön ottaminen ovat kuitenkin juuri niitä asioita, joissa haluan itseäni kehittää, joten OSG Viestintää parempaa harjoittelupaikkaa en osaisi tällä hetkellä toivoa.

Viestinnän aloittelijana on ollut hauska tutustua alan kiemuroihin ja nähdä, kuinka homma kulissien takana toimii. Ala on osoittautunut tehokkaaksi ja vaativaksi, mutta samalla rennoksi ja luovaksi. Viestinnän harjoittelusta kiinnostuneen on hyvä varautua vaihtelevaan työhön ja oma-aloitteellisuuteen. Hommaa ei saa kuitenkaan ottaa liian vakavasti, sillä luova hulluus on tällä alalla sallittua!

Kirjoittaja on maisterivaiheen suomen kielen opiskelija Turun yliopistosta ja on harjoittelijana OSG Viestinnällä kesän ajan.