Ympäristölle parempi joulu

koen-eijkelenboom-353707-unsplash_.jpg

Joulusta on ihana nauttia perinteitä vaalien, mutta pienillä teoilla voit vähentää juhlapyhän ympäristökuormitusta.

Kuusen alle palveluita

Jokainen tietää sen hetken, kun hikikarpalot valuvat pitkin selkää toppatakin alta, lahjapaniikki on kukoistuksessaan ja tekisi mieli romahtaa kauppakeskuksen lattialle itkemään. Jos tämä on kohtalosi jokaisena joulukuun 23. päivänä, ekologisin ja helpoin vaihtoehto on olla ostamatta mitään. Kuitenkin suurimmalla osalla omatunto kolkuttaa, jos kuusen alle ei ole tuonut yhtä ainutta pakettia, oiva vaihtoehto on ostaa palveluita lahjaksi. Jokainen tarvitsee kampaamokäyntejä tai hemmotteluhetkiä hierojalla. Toinen vaihtoehto on ostaa jotain, millä pidentää jo hankitun tavaran käyttöikää kuten vaateharja tai kenkävaha.

Suunnittele ja vaihda kasvisvaihtoehtoon

Joulu on suurta sikailun aikaa kirjaimellisesti. Joulukinkkuja myydään vuosittain noin 6­–7 miljoonaa kappaletta selviää Tilastokeskuksen 2017 tilastoista. Vaikka suurin osa haluaakin suosia kotimaista ja eettisesti tuotettua lihaa, kannattaa jouluna olla avoin myös kasvis- ja vegaanivaihtoehdoille. Kokeile esimerkiksi hitiksi noussutta porkkalaa tai seitanista tehtyä kinkkua tai keitä riisipuuro kookosmaitoon. Kasvikset myös kypsyvät uunissa nopeammin, mikä puolestaan säästää sähköä. Ruuan määrä kannattaa miettiä kunnolla etukäteen, jotta ylijäämää tulisi mahdollisimman vähän. Pakastin kannattaa myös siivota ja sulattaa, jotta mahdollisille ylijääneille sapuskoille on tilaa.

Paperista eroon

Jouluaattona olohuone muuttuu lahjapaperimereksi. Ympäristötietoinen tyyppi ottaakin tässä vaiheessa vanhat sanomalehdet käyttöön ja kääräisee lahjat siihen. Lahjapussit ovat oivallisia, koska niitä on helppo käyttää yhä uudestaan ja uudestaan. Jos lahjapaperia löytyy olohuoneen lattialta kilokaupalla, voi ne ottaa talteen ja käyttää seuraavana vuonna uudelleen. Aineettomien lahjojen kanssa harvoin on myöskään paketointirumbaa.

Kuusenhakureissusta perinne

Luonnonkuusen kasvihuonepäästöt ovat pienet, ja suurin osa ympäristövaikutuksista aiheutuu kuusen kuljettamisesta suomalaisten olohuoneisiin. Muodosta kuusenhakureissusta perinne, ja lähde koko perheen voimin noutamaan kuusta jalan. Kuusen kuljettamisessa voi käyttää apuna pulkkaa tai pyörää. Jos kuitenkin auto on välttämätön, yhdistä kuusikaupat ostosreissun yhteyteen.