Järjestimme keväällä Siisti Biitsi -talkoot henkilöstömme kesken Turussa. Talkoot olivat osa Ekokompassi-sertifikaattiin liittyvää ympäristötyötämme.
Siisti Biitsi on Pidä Saaristo Siistinä ry:n rantojensiivousohjelma. Ohjelman tavoitteena on siivota rantoja, mutta myös kerätä tietoja rantojen roskaisuudesta. Siisti Biitsi -talkoot herättävät kiinnostusta roskaisuustilanteeseen ja yhdistävät ympäristötyön hauskaan ulkoilupäivään.
Maahan heitetyt roskat rasittavat luontoa ja ne päätyvät suurella todennäköisyydellä mereen. Osa roskista ei ajan kuluessakaan maadu, vaan ne hajoavat pienemmiksi tai kulkeutuvat suoraan sellaisenaan vesistöihin. Myös sade- ja jokiveden, tuulen ja lintujen kuljettamana roskia päätyy mereen. Roskista irtoaa kemikaaleja ympäristöön ja vesistöihin. Pääosa meriroskasta on muovia, jonka hajoaminen meressä voi kestää satoja vuosia ja muovi on vaarallista meren eliöille. Paras tapa ennaltaehkäistä roskien päätyminen vesistöihin on pysäyttää ne heti alkuunsa.
Pidä Saaristo Siistinä ry:n mukaan noin 80 % vesistöjen roskasta tulee maalta ja erityisesti kaupungeista sekä asutuskeskuksista, joten roskan pysäyttäminen kaupungeissa on siis erityisen tärkeää. Tästä syystä päätimmekin kiertää pienryhmissä Aurajoen rantaa Turun toimistomme edustalta roskia keräten.
Kerätyt roskat raportoidaan eri kategorioihin joko Siisti Biitsi -puhelinsovelluksella tai perinteisellä lomakkeella. Talkoidemme roskasaalis oli 2 291 roskaa.
Parissa tunnissa ympäristöstä poistui porukkamme ansiosta:
494 muoviroskaa
134 paperiroskaa
106 metalliroskaa
245 lasiroskaa
16 kangasroskaa
10 puuroskaa
5 orgaanista roskaa
2 kumiroskaa
3 sähkö- ja elektroniikkalaiteromua
2 kalastusroskaa
40 nuuskaa
15 muuta roskaa
1 219 tupakantumppia
Roskainen ympäristö madaltaa kynnystä roskata yhä lisää, kun taas siisti alue nostaa kynnystä heittää roskia luontoon. Muiden roskaamiseen voi vaikuttaa omalla esimerkillä ja vaikkapa järjestämällä siivoustalkoita.
Talkoissamme oli aurinkoinen sää ja tunnelma. Siisti Biitsi -siivoustapahtuma onkin helppo ja hauska tapa tehdä hyvää, lisätä yhteisöllisyyttä sekä parantaa omaa käsitystä ympäristömme roskaisuudesta – ja mikä parasta, talkoot voi järjestää kuka tahansa!
Mikäli haluat järjestää omat talkoot, lisätietoa löydät täältä.
OSG Viestinnällä on Ekokompassi-sertifikaatti, joka on tunnustus konkreettisesta ympäristötyöstämme.