Katutaiteella turvaa liikenteeseen

Asiakkaamme, vahinkokorjaamoketju Autoklinikka halusi parantaa liikenneturvallisuutta osana vastuullisuustyötään. Kehitimme yhdessä uudenlaisen idean autojen nopeuden rajoittamiseen katumaalauksien avulla. Projekti toteutui yhteistyössä Espoon kaupungin, Kauklahti-seuran ja Mimmit peinttaa -taidekollektiivin kanssa.

– Voimme Autoklinikalla korjata autoja, muttemme ihmisiä, joten mietimme uusia keinoja liikenneturvallisuuden parantamiseen. Tutkimme erilaisia vaihtoehtoja, joilla voisi vaikuttaa autoilijoiden nopeuksiin erityisesti lasten suosimilla koulureiteillä. Koska maailmalla on saatu myönteisiä kokemuksia katumaalausten avulla, ehdotimme Espoon kaupungille taidekokeiluyhteistyötä, Autoklinikan markkinointi- ja viestintäpäällikkö Heli Avikainen.

Ideamme konkretisoitui pian, sillä Espoon kaupunki tarjosi taideteoksen paikaksi Kauklahden Kauppamäen pihakatua. Alueen asukkailta oli tullut palautetta siitä, että autoilijat ylittävät toistuvasti pihakadulle määritellyn 20 km/h nopeusrajoituksen. Myös Espoon kaupungin suorittamien mittauksien mukaan yli 60 % autoilijoista on ylittänyt katuosuudella sallitun nopeuden.

Jo pienikin ylinopeus lisää onnettomuusriskiä ja jalankulkijoiden turvattomuutta. Katutaideteoksen tavoitteena onkin hiljentää autoilijoiden nopeuksia, kun autoilija hidastaa vauhtia, jotta voi kiinnittää huomiota erikoisuuksiin tien pinnassa.

Arkkitehtuuria ja luonnonläheisyyttä

Kutsuimme yhdessä Autoklinikan ja Espoon kaupungin kanssa Mimmit peinttaa -kaupunkikulttuuriyhdistyksen toteuttamaan taideteoksen. Teoksen suunnitteluun osallistutettiin myös alueen asukkaita kaupunginosayhdistys Kauklahti-seura ry:n kautta.

Asukkaiden toiveet ja ideat näkyvät monella tavalla teoksessa, kertoo Mimmit peinttaa -ryhmän taiteilija Minttu Pyykkönen, joka veti työpajoja.

– Katutaideteos pohjautuu väreiltään ja kuva-aiheiltaan asukkaiden esittämiin toivomuksiin luonnonläheisyydestä. Tämä sopi hienosti kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Kauklahden arkkitehtuuriin. Teoksen muotokieli on virtaavaa ja pehmeää, sävyt ovat murrettuja ja sointuvat ympäristöön, mutta erottuvat kuitenkin hyvin tienpinnasta. Tehosteväriksi toivotiin erityisesti liilaa alueen kukkien innoittamana. Se sopikin hyvin maalauksen luonteeseen, koska väripsykologian mukaan liila vähentää antisosiaalista käytöstä, taiteilijat Rosa Hultman ja Minttu Pyykkönen toteavat.

Pyykkösen ja Hultmanin lisäksi työn maalaukseen osallistuu katutaiteilija Viv Magia.

Teoksessa näkyvät alueelle tyypilliset lyhdyt ja Espoon kartano. Turkoosin ja okransävyt on otettu mukaan pihakadun perinteisten rakennusten seinien värityksestä.

– Kauppamäen katuosuuden nopeudet ovat huolestuttaneet asukkaita jo pitkään. Oli hienoa päästä mukaan ainutlaatuiseen pilottihankkeeseen. Olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen, sillä se herättää autoilijoiden huomion, mutta ei ole hyökkäävä, puheenjohtaja Juha Hatakka kaupunginosayhdistys Kauklahti-seura ry:stä iloitsee.

Teoksen vaikuttavuus testattiin

OSG Viestinnässä me autoimme Autoklinikkaa ideoimaan ja koordinoimaan projektin. Etsimme projektiin taiteilijat ja yhteistyökumppanit sekä hoidimme tiedottamisen. Projekti poiki näkyvyyttä useissa kärkimedioissa, kuten Helsingin Sanomissa, Ilta-Sanomissa ja Ylellä sekä liikennealan julkaisuissa.

Espoon kaupunki mittasi elo-syyskuussa pihakadulla uudelleen nopeuksia selvittääkseen, miten teos on vaikuttanut ajamiseen. Mittaustulosten mukaan onnistuimme laskemaan autoilijoiden vauhtia. Teoksen ansiosta ylinopeutta ajavien määrä väheni 7 prosenttiyksikköä ja etenkin räikeiden ylinopeuksien määrä väheni voimakkaasti.

 

Kuva: Autoklinikka