Millainen verkkolehti koukuttaa lukemaan?

Viestintäkonsulttimme Niko Haikala valmistui äskettäin diplomi-insinööriksi Computer, Communication and Information Sciences -koulutusohjelmasta. Hän kartoitti diplomityössään verkkolehtien käytettävyyssuosituksia sekä painettujen aikakauslehtien muotoa, kulutustapoja ja kulttuurimerkitystä. Näitä verrattiin yhden valitun verkkolehden käyttöliittymään, sisällön eri osa-alueisiin ja kävijädataan. Nikon tavoite oli työnsä avulla vastata akateemiseen ja kaupalliseen kiinnostukseen kasvattaa verkkolehtien istunto- ja lukuaikoja.

Niko kertoo, että tutkimuksensa perusteella verkkolehtien tulisi löytää sopiva tasapaino aikakauslehtimäisten elementtien ja verkkoympäristön vahvuuksien hyödyntämisen välillä.

– Verkkolehti voi esimerkiksi muistuttaa käyttäjäänsä tutusta painetusta lehdestä etusivunsa suunnittelulla tai tietyllä julkaisuaikataululla. Samalla digitaaliset media- ja vuorovaikutusmuodot, kuten video, ääni ja keskusteluforumit, kannattaa ottaa käyttöön verkkolehdessä. Lisäksi on tärkeää varmistaa käytettävyyden näkökulmasta, että verkkolehti on helppokäyttöinen kaikilla laitteilla tietokoneista älypuhelimiin.

Haluatko kuulla lisää Nikon diplomityön tuloksista? Kaipaisiko verkkolehtenne kehittämistä?

Ota yhteyttä!
Niko Haikala

040 585 0264