Turvallista pulikointia salasanojen valtameressä

Käytämme jo lähes kaikkeen elektronisia palveluita. Pankkiasioiden, viestimisen, valokuvien talletuksen ja shoppailun hoitaminen verkossa on parhaimmillaan kätevää, mutta palvelukirjo tuo mukanaan myös tietoturvahaasteita salasanojen muodossa.

Ensinnäkin salasanan tulisi aina olla vahva. Perinteisten erikoismerkkiläjien sijaan suosittelemme niin sanottuja salalauseita: yhdistelmiä sanoja ja kirjaimia, joiden asiayhteydet eivät ole normaaleja, mutta joilla voi yhdessä olla merkitystä sinulle.

Lempiesimerkkimme tästä tarjoilee Edward Snowden: margaretthatcheris110%SEXY. Kyseistä lausetta ei varmasti löydy sanakirjasta, se sisältää useita merkkityyppejä, ja sen mitta on erittäin hyvä palvelun kuin palvelun salasanaksi. Tärkeimpänä kuitenkin, tämän kaltaisen lauseen muistaa varmasti!

Samalla on kuitenkin hyväksyttävä, että et voi enää muistaa kaikkia salasanojasi ulkoa. Yhteen yleissalasanaan luottaminen voi tuntua houkuttelevalta, mutta se on samalla digimunien laittamista samaan koriin. Jos salasanasi joutuu vaikkapa osaksi laajempaa tietovuotoa, kaikki tilisi vaarantuvat kerralla. Kirjautumisten pitäminen sekä käytännöllisenä että turvallisena vaatiikin ulkoista salasanamanageria, joka hoitaa tunnusten ja salasanojen ”muistamisen” puolestasi.

Kirjoittanut Niko Haikala