Verraton puhuu kaikille

AD Henna Pöllä kertoo, että OSG Viestinnän Aivoliitolle ja ADHD-liitolle tekemä Verraton-lehtikonseptiuudistus oli kiinnostava ja opettavainen prosessi. Samalla se tarjosi myös haastetta, kun saman lehden tuli puhutella monia kohderyhmiä aina lapsista ja heidän vanhemmistaan asiantuntijoihin asti. Verraton on adhd:n ja kehityksellisen kielihäiriön erikoislehti.

 

— Saavutettavuus asetti omat vaatimuksensa esimerkiksi värien kontrasteille ja otsikkojen asetteluun. Projektissa tutustuin muun muassa selkokielen periaatteisiin, Henna kertoo.

OSG Viestintä yhdisti projektissa Verrattomaksi Aivoliiton ja ADHD-liiton aiemmat omat lehdet.

— Ulkoasu-uudistuksen lisäksi kehitimme lehdelle konseptin, joka palvelee kotien lisäksi esimerkiksi opettajia, terapeutteja ja asiantuntijoita.

— Tavoitteenamme oli, että lehti on rohkaiseva ja elämänmakuinen. Haluamme korostaa, että jokainen lapsi, nuori ja aikuinen on ainutlaatuinen, suurenmoinen, verraton, tiivistää Verrattoman päätoimittaja ja Aivoliiton toiminnanjohtaja Tiina Viljanen lehtiuudistusta.

Ensimmäisessä numerossa muun muassa Robin Packalen kertoi, ettei lukivaikeus ole este menestymiselle.

OSG Viestinnän vetämissä työpajoissa Verraton sai oman äänensä ja persoonsa, jotka muodostuivat kahden liiton yhteistä tavoitteista ja jäsenten monimuotoisuudesta. Aivoliitto tekee työtä aivoterveyden hyväksi ja edustaa henkilöitä, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH). Adhd on kehityksellinen neuropsykiatrinen oirekuva. ADHD-liitto kuuntelee, tukee ja neuvoo jäsenistöään.

— Verraton jakaa runsaasti sellaista informaatiota, jota ei välttämättä saa muualta, kuten tutkimustietoa ja vinkkejä kuntoutuksista. Tärkeässä roolissa ovat vertaiskertomukset, kertoo ADHD-liiton toiminnanjohtaja Nina Hovén-Korpela.

Kevättalvella 2020, ensimmäisen numeron yhteydessä Verraton oli kehittänyt äänen, joka kuullaan. Lehden tekijät ovat saaneet lukijoilta hyvää palautetta siitä, kuinka kohderyhmiä on onnistuttu puhuttelemaan. Verraton-lehti on osoitus yhteistyön voimasta.

Kirjoittanut Johanna Pelto-Timperi